Yoga för stela män

19 mars, 2024

Åldern är inte avgörande och 60 + är en riktlinje. 

Vi är alla unika. Men det är samtidigt universiellt att med stigande ålder "stelna till".  Det kan vara svårare att böja sig, eller röra sig när man suttit stilla en längre stund och kanske lättare att snubbla och falla när man går i ojämn teräng.

Vad är det som blir stelt? Bindväven finns över allt i kroppen. Den är kittet som får allt att hänga ihop: muskler, leder, ben , organ, blodkärl osv. För att bindväven ska hålla sig mjuk och smidig behöver den aktivitet och rörelse dagligen. Redan under natten stelnar den till, det är därför vi gör morgonsträckning direkt vid uppvaknandet. Men det behövs mer än så. Ofta är det vissa partier som man med tiden tenderar att röra mindre och i takt med det ökar stelheten. Smärta i rörelseapparaten härleds ofta till bindväven.

Den goda nyheten är att det är aldrig försent att ge kroppen lite mera uppmärksamhet. Bindväven älskar rörelse, och det måste inte ske via muskelträning. Den kommer att svara dig med ökad mjukhet och förbättrad rörelseförmåga. Förhoppningsvis också minskad smärta.

VARFÖR: Allmänt stel, eller ont lite här och var.

Syftet är att mjuka upp bindväv, leder och ligament, Hitta lite utrymme och rörelse där det känns trångt och stumt.

Men också att hitta lugnet

VAD: Yoga måste inte vara akrobatik på hög nivå, varken nere på golvet eller på huvudet. Vi kommer göra rörelser som alla klarar. Vi gör övningar stående, övningar på stol samt använda stolen som hjälpmedel.

HUR: Jag, Frida Widlund, visar rörelser, och du följer, vi repeterar mycket och du känner igen dig från gång till gång.

METODEN: Övningarna är klassisk Hatha yoga. Ett av huvudsyftena i yoga är ökad rörlighet, mjukare kropp och mer energi! Vi strävar efter enhet i kroppsrörelserna snarare isolerade muskelrörelser. Att skapa lite mellanrum mellan tankarna och det som pågår uppe i hjärnkontoret är också ett mål. Klassen består både av aktivitet och vila och ibland musik!

VAR: Rehabcentret i Odd Fellowgården, Hedeforsvägen 58 i Lerum

NÄR: Välkommen att testa Måndagen den 8 april kl. 17.00-18.00. Boka din plats!

150 kr/pers betalas på plats.

VÄLKOMNA! VÅGA YOGA!

Boka din första provomgång här!

Boka tid