Hantverk och ull

Maderakka kom till ur ett behov av att arbeta med hantverk av olika slag. Ull är favoritmaterialet och hantverket garntillverkning och tovning/filtning. För att inte drunkna i produkter behövdes ett forum för att sprida ut dem samt att bli mer synlig för människor som kan tänkas tycka om det jag gör.

Ull är ett fascinerande material som jag närmast upplever som magiskt. Dess högkvalitativa och mångsidiga egenskaper gör det mottagligt för experimenterande. Jag har stickat och virkat sedan barnsben. För några år sedan fick vi får och tillgången till egen ull gjorde att jag lärde mig karda, och spinna och således kunde göra eget garn. Fårskinn är ett bra sätt att ta hand om pälsen när ett får måste tas av daga av olika anledningar. Skinnberedningstekniken är dock svår och tidskrävande att behärska. Entusiasmen var stor när jag hörde talas om fårfällar utan skin, som tovas med ull som baksida i stället. Erik Torstensson, textilkonstnär lärde mig det hantverket (www.manofwool.com).  

Både det ekologiska tänket i att ta vara på ull som fåret ändå måste bli av med(minst en gång om året för sin optimala hälsa), samt de miljömässiga aspekterna(tovningen går ju helt giftfritt till), är tilltalande. Att resultatet, både i kvalitet och utseende, är mycket likt ett traditionellt skinn är häpnadsväckande. Något jag gång på gång påminns om när människor för första gången kommer i kontakt med en handtovad fårfäll och utbrister ”Men kan man göra så här, det hade jag ingen aaaning om!” Det är onekligen något visst med att dra fingrarna genom de vackra glansiga lockarna och samtidigt veta att fåret fortfarande lever och kommer att kunna bidra med många fällar under sin livstid.

Jag har inte alltid material i den kvalitet som tekniken att tillverka fårfällen kräver. Därför experimenterar jag mycket med kardad fårull som är mer lättillgänglig, och som är brukligt i filtning Bland annat är ”yogamattan” ett resultat av det. Se vidare om våra produkter.

Produktion

All produktion sker i ateljén som ligger lantligt i Lerum. Närheten till naturen ger mig inspiration och är en förutsättning för mig att kunna upprätthålla nyfikenhet, kärlek och respekt för materialet. Något jag anser vara viktiga ingredienser i slutresultatet på en lyckad hantverksprodukt.

 

Frida 

 

Fårägare se hit!

 

Har Du pälsfår, som går ute året runt och således kan bli klippta bara en gång om året?  Det innebär att underullen hinner växa ut samt att det går att klippa av pälsen i ett sjok, viktiga förutsättningar för att man ska kunna använda fårklippet till att tova fårfällar av. Jag köper av dig!

Happysheep!